đŠ Japan dag 12: Nara Park, Koyasan og tempelliv

đ Steder: Nara Park og Koyasan
đŽ Sliten start pĂ„ dagen
I dag var jeg skikkelig sliten, og det var tungt Ä stÄ opp. Men jeg ville fÄ med meg mest mulig, sÄ jeg presset meg til Ä delta pÄ det meste. NÄr man er pÄ en sÄnn tur, angrer man ofte mer pÄ det man ikke gjÞr enn pÄ det man prÞver, sÄ jeg bestemte meg for Ä bli med.
đĄ Tips: PĂ„ lange turer, planlegg hvile. Det er bedre Ă„ hoppe over noe enn Ă„ vĂŠre for utslitt til Ă„ nyte resten.
đŠ Nara Park og rĂ„dyrene
Vi tok undergrunnsbanen til Nara Park. Her er rÄdyrene tamme og gÄr fritt rundt. Mange lÄ i skyggen fordi det var utrolig varmt. Det morsomste var Ä se dem krysse veien, de brukte faktisk gangfeltet som folk!
đĄ Tips og triks:
-
KjÞp rÄdyrkjeks fra bodene, ikke mat dem med vanlig mat.
-
BÞy deg litt nÄr du mater dem, de bukker ofte tilbake.
-
Kom tidlig for Ä unngÄ folkemengder og varme.
-
Ha kontanter, mange smÄ steder tar ikke kort.
đ Todaiji-tempelet
Vi gikk rundt i parken, sÄ pÄ bygningene og statuene, og besÞkte Todaiji-tempelet. Her mÄtte vi betale inngang. Inne sto den enorme Buddha-statuen, en av Japans nasjonalskatter, og tempelet er en av verdens stÞrste trekonstruksjoner. Det var imponerende Ä tenke pÄ at millioner av mennesker hadde bidratt til Ä bygge den statuen.
đ§ł Videre til Koyasan
Etter Nara dro vi videre til Koyasan, en liten tempelby oppe i fjellet. Vi hadde med all bagasjen, og det ble mye transport, tungt, men verdt det.
đĄ Tips: Pakk lett. Mange tog og busser har lite plass til store kofferter.
đŻ Overnatting pĂ„ Daimyo-In Temple
Vi sjekket inn pÄ Daimyo-In-tempelet for Ä overnatte. Denne gangen var vi bare to eller tre per rom, ikke ni som sist. Jeg delte rom med Samantha igjen. Vi sov pÄ de tynneste tatami-mattene hittil. Tempelet hadde eget onsen (bad) med separate omrÄder for menn og kvinner, og separate toalettomrÄder.
đĄ Tips og triks:
-
Ta med en liten bag for tempelovernatting, sÄ slipper du drasse pÄ alt.
-
Dusj alltid fÞr du gÄr i onsen, det er en viktig del av kulturen.
-
VĂŠr stille og respektfull i tempelet.
đȘŠ Okunoin-kirkegĂ„rden
Vi besÞkte Okunoin, Japans stÞrste kirkegÄrd med eldgamle trÊr og tusenvis av gravsteiner. AtmosfÊren var bÄde mystisk og fredelig. Mange har Þnsket Ä bli gravlagt her for Ä vÊre nÊr Kobo Daishi, grunnleggeren av Shingon-buddhismen, som ifÞlge troen hviler i evig meditasjon.
đĄ Tips og triks:
-
BĂžy deg ved den fĂžrste broen for Ă„ vise respekt.
-
Bruk gode sko, stien er lang.
-
BesÞk gjerne sent pÄ dagen for en magisk stemning, men ta med en liten lommelykt.
đ„ Munkemiddag
Tilbake pÄ tempelet lagde munkene en vegetarisk middag for oss. Maten var laget med de fem smakene: umami, surt, sÞtt, salt og bittert. Det som sÄ ut som karamellpudding, var tofu i soyasaus, ikke min favoritt. Melonen var derimot fantastisk. Jeg smakte pÄ alt, selv om mye smakte helt annerledes enn det sÄ ut som. Selv om jeg er kresen, var det spennende Ä prÞve ekte tempelmat.
đĄ Tips og triks:
-
Smak pÄ alt, opplevelsen er viktigere enn smaken.
-
Vis respekt for maten, selv om du ikke liker den.
-
Ha Äpent sinn, munkematen er en del av kulturen.
đ Oppsummering
Alt i alt var det en slitsom, men flott dag. Det var mye transport og tung bagasje, men vi fikk oppleve templer, munkeliv og en fantastisk kirkegÄrd. RÄdyrene i Nara Park bukket for maten, Todaiji imponerte med sin enorme Buddha, og Koyasan ga oss et ekte glimt av japansk kultur og tradisjon. Selv om jeg var utslitt, var dette en dag jeg kommer til Ä huske lenge.
đĄ Ekstra tips og triks:
-
Ha alltid med vann og smÄ snacks pÄ varme dager.
-
Planlegg tid mellom transportene, japanske tog er presise.
-
Nyt de smÄ Þyeblikkene, som smaken av melon eller et rÄdyr som bukker, det er de som blir de beste minnene.